Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Vila i frid, ”Snutten”

Featured Image

Det är med stor sorg som vi har nåtts av beskedet att WMSK-profilen – tillika den forne Elitserieföraren – Jan ”Snutten” Johansson har gått bort.

Jan Johansson föddes 30 december 1951 i Gamleby och började köra speedway som 18-åring. I över ett decennium var ”Snutten” en uppskattad och viktig förare i Skepparna – och var bland annat med och körde upp laget till Elitserien 1978 för första gången i klubbens historia. Jan Johansson har av många beskrivits som ett tekniskt geni, som redan vid 21 års ålder byggde sin första speedwaymotor. 1973 utvecklade han en tvåventilad Jawa med överliggande kamaxel. Och bara ett par år senare revolutionerade ”Snutten” sporten då han var först med att utveckla en fyrventilsmotor för speedway. Något som gav eko i hela speedwayvärlden, och dessutom la grunden för dagens motorer.

Jag ville ha mer effekt i motorn. Det jag byggde först var en fyrventilsmotor. Tekniken fanns sedan länge men det var ingen som trodde på den inom speedway. Två år efter att jag byggt och använt min motor körde alla inom speedwayvärlden med den typen av motor, förklarade Jan i en intervju med Västerviks-Tidningen i juli 2022.

1976 tillverkade ”Snutten” motorer till samtliga förare i laget, och året därpå utvecklade han återigen en ny typ av motor som bar honom hela vägen till en framskjuten placering i SM. Efter karriären fortsatte Jan att dela med sig av sina kunskaper genom att trimma speedwaymotorer åt andra förare. Han hittade också en ny hobby i modellflygning – där innovatören Johansson ständigt var i farten med nya utvecklingar och motorer.

Vi kommer för alltid att minnas speedwayföraren, lagkamraten, innovatören och människan Jan ”Snutten” Johansson. Tack för allt du gjort för klubben – och för speedwayen! Vila i frid.

Våra tankar går till familj och vänner.

Dela nyheten: