Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Kalendern klar för BAUHAUS-ligan i speedway 2023

Featured Image

ESS och klubbarna har de senaste veckorna arbetat intensivt med kalendern för nästa år och kan nu presentera dagarna för grundserie och slutspel 2023 (nedladdningsbart längst ner i artikeln).

”Klubbarna har gjort ett väldigt bra arbete tillsammans för att möta två förändringar vi velat få till; att avstå torsdagsmatcher samt att avsluta säsongen något tidigare”, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand

Skapandet av kalendern för BAUHAUS-ligan i speedway är ett omfattande arbete för ESS-klubbarna. Hänsyn till önskemål om dagar att föredra och undvika ska matchas med förarnas engagemang i andra ligor i Sverige och övriga länder, individuella tävlingar, GP-serien och EM-serien.

Inför 2023 har det gjorts en överenskommelse med Polen, England och Danmark att inte schemalägga ligamatcher på torsdagar för att kunna ha dem som extra reservdagar. Detta har främst varit viktigt för Polen som tack vare överenskommelsen gått med på att låta förarna i deras högsta liga, Ekstraliga, delta i ytterligare två ligor, istället för en som var begräsningen 2022.

”Överenskommelsen med övriga länder har gjort arbetet med kalendern lättare då vi inte behöver ta hänsyn till vilka matcher som går i Polen på fredagar. Tidigare ville vissa klubbar inte släppa förare till Sverige dagen innan en viktig match i Polen vilket ibland lett till ojämna lag på våra torsdagsmatcher. Dessutom har överenskommelsen också inneburit att fler starka profiler nu kommer tillbaka till Sverige vilket är bra för ligan”, berättar Mikael Holmstrand.

Kalendern har därmed sin huvudsakliga matchdag på tisdagar. Men ytterligare en förändring som klubbarna velat få till är en något tidigare avslutning på säsongen. Därför förläggs två omgångar till onsdagar under juli månad.

”De senaste åren har svenska ligan slutat väldigt sent och haft väderproblem i slutspelet både för banor och publik. Målet för 2023 har varit att avsluta några veckor tidigare men det är ont om lediga dagar. Onsdagar är normalt Danmarks dag i det internationella samarbetet men dom har uppehåll i juli och då passar vi på att lägga in två extra omgångar. Vecka 27 sker en klassisk back-to-back där lagen möter varandra både tisdag och onsdag, och vecka 29 kör man också tisdag-onsdag men mot olika motstånd. Flera av dessa matcher är klassiska derbyn och kan bli riktigt fina sommarevenemang för publiken” säger Holmstrand

Efter genomförd grundserie går lag 3-6 till kvartsfinal där 3:an väljer om man vill möta lag 5 eller 6 i grundserien. Vinnarna i kvartsfinalen går till semifinal där lag 1-2 från grundserien väntar. Ligasegraren väljer vilken av kvartsfinalvinnarna man vill möta. Vinnarna av semifinalen går till final. Samtliga slutspelsmatcher körs som dubbelmöten där bäst placerade lag väljer om man börjar hemma eller borta.

För mer information, kontakta:
Mikael Holmstrand, ordförande ESS, 0706-92 51 30

Schema BAUHAUS-ligan 2023 att ladda ner, som bilden nedan

{!A}

Dela nyheten: