Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Fjolårssemifinalisten försiktig: ”Har inte dragit upp riktlinjerna än”

Featured Image

Med fyra nya förare är det saker som ska passas in i Västervik. Det är därför en aningen försiktig Morgan Andersson vi möter idag.

Fjoålrets semifinalist Västervik laddar om för en ny säsong hemma på Hejla Arena. Efter en sjundeplats med sex inkörda poäng förra grundserien slog man ut Rospiggarna i kvartsfinal innan Indianerna blev för svåra i semifinalen. Och lagledaren Morgan Andersson blickar framåt:

– Jag är hoppfull. Jag gick in på det sist när vi pratades vid. Vi har ju fått möblera om en hel del och våra nya killar har gått bra i de få matcher som har gått nere i Polen. Det är lite framtid att bygga på. Vi har garderat oss så gott det bara går om vi får kollisioner med Polen, säger han när elitspeedway.com ringer upp.

Polen, som redan är igång med säsongen, är den stora maktfaktorn i sporten och det tvingar andra att anpassa sig. Både klubbar och ligor. Västervik kommer inte ”undan” där heller. – Vi har fyra förare i Ekstraliga. Jag tror inte att vi kommer att undvika krockar. Som det är nu ska en förare i Ekstraliga ha lämnat ett covid-test 48 timmar innan matchstart så om de kör på fredagar är de ju borta. Som det ser ut nu tappar jag inte alla fyra samtidigt, men jag tappar två. Då gäller det att de andra är skadefria och tlilgängliga. Vi har två killar i förstadivisionen och i andradivisionen, säger Andersson.

Årets lagkapten heter Linus Sundström. 30-åringen blir Anderssons högra hand under säsongen.

Under vår genomgång av lagen hittills har vi stannat till lite extra vid just lagkaptenen. Vi har fått olika svar från samtliga lagledare. Hur ser du på lagkaptenens roll?

– En lagkapten i speedway ska vara en kille som går lite i bräschen. Han är aldrig sen till samlingar och tar även lite plats i sladdpausar och så. Han lägger ribban. Han är med i diskussionerna vi har när vi samlas. Han benar ut om man har några problem med inställningar och såna saker, om man har hittat bra linjer och såna prylar.

Vissa lagledare har daglig kontakt med sin kapten. Andra mer sällan. Andersson ställer sig till den senare skaran:

– Daglig kontakt… Nä, men det är klart att man har lite tätare kontakt med sin kapten. Om det är något som jag som lagledare är lite splittad på är det bra att höra vad kaptenen har för synpunkter i diverse frågor. När det rullar på och man är inne i ett flyt behöver man knappt prata med kaptenen. Men när det går lite grus i maskineriet kan det vara mer kontakt. En kapten ska vara någon man kastar in när det verkligen behövs. När det blir en regnmatch och det blir lite polsk riksdag ska man inte ha en kapten som går emot lagets vilja, om man säger så.

Med knappa månaden kvar till seriepremiären, Västervi åker till Målilla för att ta sig an Dackarna den 4 maj, är aktiviteten igång på riktigt.

– Vi tränar torsdag och lördag och vi kör på torsdag igen. Vi kör på lördag igen. Jag har bra koll på de utländska förarna och jag följer allting de gör.

Träningsläger och träningar är en sak. Men träningsmatcher? Det är sällsynt normalt sett. Än mer så i år:

– Vetlanda lagcup är ju en typ av träningstävling men den blev ju inställd. Man brukar inte ha tid med det. Det kan vara någon gång man kör en träningstävling men det är inte som i Polen där man åker tre, fyra, fem träningsmatcher per lag. Så kör inte vi. Det går inte att få hit förarna för det. Det är så tajt schema ändå. På vår press and practice brukar vi köra heat mot varandra. Det gick inte att genomföra förra året och vi får se hur det blir i år.

Hur mycket saknar du inramningen på en match med publik?

– Jag saknar det mycket och jag har saknat det länge, säger han med eftertryck. Men det är så det ser ut i samhället. Jag skulle tro att de som spelar fotboll på Friends Arena saknar det också. Jag ser mest fram emot inramningen när publiken kommer tillbaka. TV är en sak, men motorsport ska upplevas på plats. Det är en klyscha men så är det faktiskt.

Säsongen står för dörren men än så länge vill inte Morgan Andersson gå ut med ett mål för laget anno 2021.

– Vi har inte dragit upp riktlinjerna för säsongen än. Vi ska försöka samla laget inom kort och det beror lite på hur det ser ut med resandet mellan länderna. Men normalt sett har vi en press and practice där vi lägger upp allt, Vi ska ha klart för oss att vi har lite nytt folk. Vår bana är en lite speciell bana med många spårval och den tar ett tag att lära sig. Men när man gör det har man ett övertag. Vi har både Lidsey och Przedpelski… Kulakov har inte kört en meter för oss. Och Tarasenko. Det är fyra nya som behöver hitta rätt på hemmabanan.

Truppen
– Artem Laguta
– Bartosz Smektala
– Viktor Kulakov
– Pawel Przedpelski
– Vadim Tarasenko
– Jaimon Lidsey
– Mads Hansen
– Linus Sundström
– Anton Karlsson
– Noel Wahlqvist
– Philip Olofsson
– Alex Johansson

Dela nyheten: