Elit SpeedwayKumla IndianernaDackarna MålillaLejonenPiraterna SpeedwayRospiggarna SKEskilstuna SmedernaVargarna SpeedwayVästervik Speedway

Coronastöd till speedwayen klart

Featured Image

De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS) har nu fått besked om tilldelning av det kompensationsstöd som Riksidrottsförbundets fördelar till idrottsrörelsen som hjälp att hantera de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19

Under kvartal två tilldelades Riksidrottsförbundet (RF) 500 miljoner kronor av regeringen för att hjälpa idrottsrörelsen, som precis som all annan verksamhet ställdes inför en kraftig och snabb inbromsning i och med Coronapandemin. Klubbarna i BAUHAUS-ligan tilldelades då 560.000 kr vardera.

Efter pandemins fortsatta begränsningar har RF fått ytterligare medel för att stötta idrottsverksamhet och speedwayklubbarna har ansökt om stöd även för andra halvåret. Nu har beskedet kommit och elitklubbarna tilldelas 340.000 kr vardera i för årets två sista kvartal.

– Klubbarna i årets BAUHUAS-liga har tagit ett enormt ansvar för svensk speedway under 2020. Kostnaderna har pressats till ett minimum, förbundet har varit flexibelt med regler, förare har sänkt sina ersättningar och man har vänt och vridit på precis allt för att speedwayen ska kunna överleva. En säsong helt utan speedway hade varit förödande både för klubbar och våra svenska förare. Givetvis är vi tacksamma för det stöd som klubbarna får i en svår tid, även om vi hade hoppats på mer för det ansvar som tagits, säger ESS vice ordförande och medieansvariga Mikael Holmstrand.

Efter ett intensivt arbete från klubbarna med ombyggnad av förartrupper och ett nära samarbete med sponsorer och förbund lyckades klubbarna genomföra en säsong som blev mycket lyckad utifrån förutsättningarna och som säkerställde att svensk speedway inte fick ett års frånvaro på idrottsscenen. Bidragsansökningen till RF grundar sig i de intäktsbortfall som publikrestriktionerna inneburit.

Elitklubbarna har valt att dela stödet lika mellan sig. Dels med hänsyn till en överenskommelse om ett tänkt kostnadstak för årets säsong och dels för att det är viktigt för ligan att alla klubbar får möjlighet att överleva.

– Sommaridrotterna ställdes i princip inför fullbordat faktum samtidigt som säsongerna skulle rulla igång. Klubbarna har vidtagit alla åtgärder som är möjliga och vi hade hoppats på ett stöd åtminstone i nivå med kvartal två då vi inte hade någon verksamhet alls. Men vi inser att det är ett mycket svårt läge både för RF och hela idrottsrörelsen. Vi har fått med oss många nyttiga erfarenheter under året och relationen till supportrar och sponsorer är stark tack vare klubbarnas hantering av säsongen, vilket vi hoppas hjälper oss kommande år. Samtidigt konstaterar vi att det kommer finnas behov av nya stöd vid en fortsatt Coronapåverkan för idrotten, avslutar Mikael Holmstrand.

För mer information, kontakta: Mikael Holmstrand, vice ordförande ESS, 0706-92 51 30

Dela nyheten: